Splitska 
(predstavitev naselja)

Splitska je manjše naselje na severo - vzhodni strani otoka. Oddaljena je od glavnega mesta (Supetar) le 6 km od letališča pa 25 km.

Vasica se Razprostira ob majhnem in mirnem zalivu, ki je poraščen z bujnim borovim gozdom ter leži ob morju.

V Supetru se lahko do mile volje zabavate ( Diskoteke, Kino dvorane, igralnice ), ko pa si zaželite miru in počitka pa se lahko vrnete v mirnejšo vasico in se lepo spočijete.Sama vas ima pozimi okrog 300 prebivalcev. V naselju ni hotelov je pa prisotna vsa potrebna infrastruktura za vašo zabavo in rekreacijo. 

V naselju se nahajajo 3 restavracije, bar,  trgovina. V neposredni bližini naših apartmajev se nahajajo tudi tenis igrišča, ki so od vaše nastanitve oddaljena le slabe 3 min hoje. Do prve plaže pa se le spustite po klancu in čez caa. dve minuti že prispete do osvežilnega in čistega morja. Ta plaža je betonska in primerna tudi za otroke (Bok).

 

Click !!! mapa Splitske
Tloris naselja z plažami !


Splitska


Splitska


Lokacija (naša hiša)


1 plaža - Bok 200 m od hiše


Zaliv "Zastup"


zaliv "Zastup" (10 min peš)

zaliv "Zastup" (10 min peš)

zaliv "Zastup" (10 min peš)

Zgodovina Splitke

Prve znake poselitve kaže vasica že za časa starih Rimljanov, ko so ti v vasici zgradili pristanišče v katerem so pretovarjali kamnite bloke, ki so jih pridobivali v bližnjih kamnolomih. Tako pridobljen material so uporabljali za izgradnjo znamenite Dioklecianove palače ter tudi nekatere druge znane stavbe iz tega časa po Evropi.
Najbližji kamnolom je oddaljen od glavne ceste le slabih nekaj sto metrov. V njemu pa je na steno izklesan relief Herkulesa, mitskega heroja, ki ponazarja fizično moč in čvrsto človeško voljo.

Cerkev


Prvi prebivalci Splitske so bili iz Škripa ( naselje nad Splitsko ), ki so se vanjo preselili 1228 leta. Prebivalci so ob prihodu zgradili cerkvico sv. Marije , za katero se še danes ne ve kje se je nahajala, predpostavljajo pa, da je prav zdajšnja zgrajena na njenih temeljih.

V 13. stoletju so naselje prebivalci prvič zapustili zaradi Omiških gusarjev, ki so ropali in uničevali vse pred seboj. Ta nevarnost je prenehala šele leta 1444 , takrat pa so naselje zopet naselili prebivalci iz notranjosti otoka.

Samo ime se omenja prvič leta 1577 , ko je Mihajlo Cernić ( Cerineo ) iz Škripa v vasici zgradil manjšo trdnjavo.


Herkules izklesan na steno

Manjsa trdnjavica z balkonom brez dna za zlivanje olja in številnimi puškarnicami

Iskalnik počitnic

hoteli & apartmaji & mobilne hišice & prikolice
HRVAŠKA

 

 

Splitska | Apartmaji | Hoteli | Plaže | Cenik | Rezervacije | Kako do nas | Koristne inf. | O Braču