O otoku Brač

KAZALO:
- Na splošno o otoku Brač z točkami vrednimi ogleda
- Splitska
- Supetar
- Postira
- Povlja
- Bol

Hoteli in apartmaji na Braču

NA SPLOŠNO O OTOKU

Otok Brač je z Vidovo goro najvišji otok na Jadranu. Na njej je bil med drugo svetovno vojno ubit sin britanskega premiera Winstona Churchilla, ko je kot zavezniški vojak pomagal domačim partizanom.

Z dolžino 40 km, širino 13 km je Brač tretji največji otok med vsemi otoki in otočki na hrvaški obali. Otok je naseljen že nekaj stoletij, na njem pa so našli tudi ostanke pračloveka v jami "Kopačina".

Klima otoka je tipično mediteranska. Sonce sije v poletnih časih med 9 in 12 ur dnevno.

Brač leži v najbolj sončnem jadranskem pasu s prek 2700 sončnimi urami. Povprečna temperatura se giblje :
- poleti med 24 stopinjami Celzija
- pozimi med 8,6 stopinjami Celzija.

Obala otoka je zelo razčlenjena in dolga 175 km. Številni zalivi in plaže se nizajo ena za drugo. Na severni strani blestita Lovrečina (oddaljena od hiše le 10 min/avto ). Južna stran je znana po Zlatnem ratu (Bol).

Na samem otoku je 22 naselij, poleg teh pa obstaja še 12 vasic in 5 zapuščenih naselij. Vsa mesta in zaselki imajo svoje posebnosti in kulturno zgodovino. Splitska je ena od njih.

Glavne dejavnosti:
- kamnoseštvo (pridobivanje belega in čvrstega apnenca),
- turizem,
- predelava rib,
- poljedelstvo, vinogradništvo, sadjarstvo in živinoreja.

 

Click !!! mapa Brač-a


Pogled z Vidove Gore (778m) na Bol in Hvar 


Obdelane doline


Supetar okrog 1890 leta


križ na Vidovi Gori

Točke na otoku, ki so vredne ogleda:


PUSTINJA BLACA (vstopnina)
Blaca naj bi nastala postopno, najprej so se v skalnato jamo poleg objekta naselili menihi, nato pa so okoli nje začeli graditi samotarska prebivališča. Leta 1551 naj bi iz celine, predvsem iz Poljic pobegnili ljudje pred Turki. V Blacah so tako gradile svojo kulturo cele generacije menihov. Zadnji med njimi je bil Niko Milčević, ki je umrl leta 1963. Preostalo pa boste izvedeli od vodnikov…

ZMAJEVA VOTLINA
Njena največja uganke je, kdaj je pravzaprav nastala. Glavni relief predstavlja bitko med dobrim in zlim. Več o njej lahko izveste ob obisku...

VIDOVA GORA
Vidova Gora 778m (prečudovit razgled na sosednje otoke in Italijo),

Muzej o otoku Braču (naselje Škrip - vstopnina)


Pustinja Blaca


Zmajeva votlina


Muzej o otoku Braču (Škrip)

 

Splitska

Splitska je manjše naselje na severo - vzhodni strani otoka. Oddaljena je od glavnega mesta (Supetar) le 6 km, od letališča pa 25 km.

Vasica se razprostira ob majhnem in mirnem zalivu, ki je poraščen z bujnim borovim gozdom ter leži ob morju.

Sama vas ima pozimi okrog 200 prebivalcev. V naselju ni hotelov, je pa prisotna vsa potrebna infrastruktura za vašo zabavo in rekreacijo. Naselje razpolaga z 3 gostilnami in 1 barom, pošto ter dvema trgovinama.

V Splitski si lahko ogledate:
- Cerkev Sv. Marije - v njej naj bi bilo nekaj vrednih slik,

- Zid pred trgovino
, ki je sestavljen iz kamnov, ki so jih pobrali iz dna morja, ko so kopali za Dioklecijanovo palačo v Splitski in so pri tovorjenju padli v morje,

- Manjšo trdnjavico
, ki jo je leta 1577 zgradil Mihajlo Cernić (Cerineo). Sestavljena je iz treh medsebojno spojenih zgradb ter stolpa. Služila je predvsem v obrambne namene pred Turki ter gusarji, ki so neprestano ogrožali to okolje. Danes v njem prebivajo različni lastniki, še vedno pa je viden balkon brez dna, ki je služil za polivanje vročega olja ter številne puškarnice. Nahaja se pri baru Skalinada v samem centru vasice, 

- Poleg tega se lahko odpravite še na ogled najstarejšega kamnoloma na otoku, v katerem je izklesan relief Herkulesa. Danes je dober del le tega zaraščen, do njega pa je cca. 20 min peš.


Splitska


Utrdba Cerineo


Zaliv "Zastup"


Lokacija (naša hiša)


Splitska
zaliv "Zastup" (10 min peš)

Splitska
zaliv "Zastup" (10 min peš)

Splitska
zaliv "Zastup" (10 min peš)

Lovrečina
Bach Lovrecina

Bol
Bol 

 

Supetar; 2568 prebivalcev

SUPETAR, je mesto in pristanišče na severni obali otok Brač. Gospodarska osnova je poljedelstvo, vinogradništvo, maslinarstvo, predelava plastičnih mas, ribištvo in turizem. Nahaja se na regionalni prometnici ki poteka skozi celoten otok. 

Trajektno pristanišče je zelo dobro povezano z Splitom saj trajekt vozi večkrat dnevno. Supetar je bil naseljen že v neolitiku (jama Kopačina v bližini mesta, kjer so odkrili tudi ostanke pračloveka) in v antičnih časih (starokrščanski sarkofagi ob cerkvici na pokopališču). Župnijska cerkev z monumentalnim stopniščem (na ostankih bazilike iz V. st.) grajena je bila 1733., razširjena pa 1887. V njej so slike domačega baročnega slikarja Feliksa Tironija in baročni oltar nepoznanega venecijanskega slikarja iz XVIII. st. Na pokopališču se nahaja nekaj nagrobnih spomenikov, ki so dela domačina (Supetranina Ivana Rendića). Mavzolej družine Petrinović, z portreti in skulpturami, delo Tome Rosandića. Ob cesti proti Donjem Humcu se nahaja predromanska cerkev sv. Luke iz XI.-XII. st.

Zaradi svojih dolgih in lepih peščenih plaž, ki so obkrožene z borovim gozdom je že od nekdaj priljubljeno letovališče. Obala okoli Supetra, med naseljem Mirca na zahod in Splitske na vzhodu, bo navdušila kopalce vseh starosti. Supetar izpolnjuje visoke standarde bračkega turizma. Organizirajo se izleti na okoliške otoke.


Riva - Supetar


Riva - Supetar

 

Postire; 1287 prebivalcev

POSTIRA, naselje i pristanišče na severni obali otoka Brača. V zaledju mesta je 2 km dolga dolina z plodnim tlom (vinska trta, zelenjava). 

Prebivalci se ob poljodjelstvu, ukvarjajo še z kamnoseštvom in ribolovom; tovarna ribljih konzerv. Nahajajo se na regionalni prometnici. 

Omenjajo se pod imenom Postrena 1347. Crkwv je bila zgrajena že v XVI. st. kasneje je bila nadgrajena in dograjena; od prvotne cerkve je ohranjena samo apsida v obliki utvrdbe. V cerkvi se nahaja je križna pot, delo treh slikarjev iz XVIII./XIX. st., ter nekoliko mletačke baročne šole. Od stanovanjske arhitekture se izpostavlja rojstna hiša pesnika Vladimira Nazora (1876.-1949.) z renesansnim zabatom i napisi. Vzhodno od Postir, v uvali Lovrečina, se nahajajo ruševine velike zgodnjekrščanske bazilike iz V.-VI. st.; ob njej sta najdena še dva zgodnjekrščanska sarkofaga in ostaniki rimske plastike.

Slikovito obalno mesto razpolaga z nizom atraktivnih plaž in zalivov, okruženo je z borovo šumo, nasadi oljk in vinogradi, primerno je za ugoden in miren počitek. Turizam se v naselju začel razvijati že med obema svjetovnima vojnama - 1934. pridejo prvi gosti iz Nemačije in Češke. Tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija Postirsko poletje zajema svetkovine sv. Ivana Krstitelja, zaščitnika cerkve (24.06), Gospe Karmelske (16.07) i Vele Gospe (15.08.)


Postire iz zraka


Postire

 

 

Povlja; 393 prebivalcev

So naselje, ki se nahaja v istoimenskem zalivu na severovzhodni obali otoka Brač; 393 stan. Gospodarska osnova je poljodjelstvo, vinogradništvo, predelava oljk, ribištvo in turizem. Okolni zalivi (Travna, Smokvica, Tičja luka, Tatinja i dr.) primerne so za kopanje. Nahajajo se regionalni prometnici. Iz starokrščanskega obdobja so ohranjeni deli bazilike (V.-VI. st.) ki je tudi delno ohranjena do strehe; posebej se izpostavlja apsidni del z trodelnim oknom na stupiće. 

Osmerokotna krstionica z kupolo (edina ohranjenea na Hrvaškem) danes je sestavni del mestne cerkve; v njej so deloma ohranjene freske iz istega obdobja. Krstilnico so v XII. st. benediktinci spremenili v cerkev, a v XVIII. i XIX. st. so dadane ladje in kapele. Od benediktinske cerkve so ohranjeni nadvratnik (danes v Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika v Splitu) z napisom majstra Radonje iz XII. st. in Povaljske listine, napisane na zahodnocirilskem pismu, iz 1250. (najstarejša povelja tega pisma na Hrvaškem). Ob cerkvi so tudi deli samostana in obramben stolp, popravljen 1551. in 1559.
Povlja obkrožajo številni prelepi zalivi kot skoraj nikjer na Braču, zaliv Povlja pa je med drugim tudi zelo sigurno pristnišče za nvtike. Ostaki zgodnjekrščanske bazilike in njihova ohranjenost so prava redkost. Športniki in rekreativci se lahko zabavljajo zabavljajo z nogometom in tenisom, ter športi na morju, plavanje, jedrenje, jedranje na deski.


Povlja iz zraka


Povlja

 

 

Bol;  1478 prebivalcev

Je naselje in pristanišče na južni strani otoka Brač. Nahaja se na vznožju Vidove Gore (778m) in Dratevega hriba (627 m). Gospodarska osnova je poljodjelstvo, vinogradništvo (v mestu se nahaja vinarska klet z kapaciteto 150 vagonov), ribištvo (solilnice srdel) in turizem. 

Peščane plaže (Zlatni rat in tudi druge) se nahajajo cca. 15 km (od zaliva Martinica na vzhodu do zaliva Blaca na zahodu). Od Bola vodi strma planinska steza do vidikovca na Vidovoj gori. Približno 5 km zahodno od naselja Bol se nahaja vasica Murvica, nad katero se nahaja zapuščeni samostan z jamsko cerkvijo. Plaža Zlatni rat je peščeni rt. Po svoji obilki in izgledu je edinstveni fenomen - kot jezik -, premika se, včasih na eno, včasih na drugo stran, odvisno od tega kako piha veter in kako udarjajo valovi. Ljubiteljem športa in rekreacije Bol ponuja 25 teniških igrališč, osrednji teniški stadion z 1820 sedišč, kjer se odvijajjo tudi teniška tekmovanja (WTA Croatian Bol Ladies Open). Poleg tega je Bol znan po vsakodnevnem močnem maestralu, ki s tem ljubiteljem srfanja nudi edinstvene vremenske razmere. 


Bol

 
Bol


Bol


Bol - plaža ob samostanu


Bol - plaža ob drugi strani samostana


Bol - plaža pred centrom

Splitska | Apartmaji | Hoteli | Plaže | Cenik | Rezervacije | Kako do nas | Koristne inf. | O Braču

Iskalnik počitnic

hoteli & apartmaji & mobilne hišice & prikolice
HRVAŠKA